Wat is de paspoortpiek?

In 2014 werd de geldigheidsduur van paspoorten en identiteitskaarten aangepast van 5 naar 10 jaar. Dat zorgde voor minder aanvragen tussen 2019 en 2024. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met een geldigheidsduur van 10 jaar. Dit betekent dat vanaf dit jaar weer veel burgers hun documenten gaan vernieuwen. Zeker voor de zomervakantie wordt een piek verwacht.

“De afgelopen jaren was het op de frontoffice een stuk rustiger”, vertelt Esmée de Bruijn, accountmanager bij Even Werkt!. “Veel medewerkers zijn doorgestroomd naar de midoffice of backoffice binnen Burgerzaken. Maar nu het aantal aanvragen weer toeneemt, zie je dat er weer meer mensen nodig zijn op de frontoffice.”

 

Goed voorbereid

Dat was ook het geval bij gemeente Oss, waar Jerney Sanna sinds juli 2023 via Even Werkt! bij de frontoffice werkt. Daar is de paspoortpiek al duidelijk merkbaar. “Sinds begin dit jaar merken we echt dat het aantal aanvragen toeneemt”, zegt Jerney. Gemeente Oss bereidde zich al op tijd voor op de komende piek. “In juni 2023 ben ik daar samen met een andere collega gestart, dat was echt al met het oog op de paspoortpiek. Zo was er voldoende tijd om ons daarop voor te bereiden en in te werken.” Niet alleen de werkvloer werd goed voorbereid ook de inwoners van Oss werden hierin meegenomen. “Eind vorig jaar hebben we een grote groep inwoners aangeschreven waarvan de reisdocumenten dit jaar verlopen om zo de aanvragen te spreiden en dat lijkt goed te werken.”

 

Extra personeel

Om de paspoortpiek op te vangen kan de inzet van extra medewerkers nodig zijn. “Bij Even Werkt! hebben we ervaren mensen die direct inzetbaar zijn, tijdelijk of op de langere termijn”, vertelt Esmée. “Ook werven we starters om ze via onze eigen academie snel op te leiden tot medewerker frontoffice. We zorgen dan dat ze alle benodigde kennis en vaardigheden hebben om aan de slag te gaan.”

 

Even Werkt! Academie

Via de Even Werkt! Academie is het ook mogelijk om personeel in dienst bij de gemeente op te leiden. Esmée: “We bieden de modules volgens het Diplomastelsel Burgerzaken van de NVVB. Of je nieuwe medewerkers nu helemaal vanaf start wilt opleiden of ervaren medewerkers wilt bijscholen; je kunt bij ons terecht voor een programma op maat.”

Jerney maakte in 2023 de overstap naar Burgerzaken en is nog elke dag blij met die keuze. “Via Even Werkt! leer ik alles wat ik moet weten over dit vakgebied en in mijn huidige opdracht kan ik die kennis dagelijks toepassen. De ideale combinatie binnen een heel leuk vakgebied!”